21 d’oct. 2012

Comença la tardor



Ara que arriba la tardor volem començar a introduir tots aquests elements que fan que aquesta estació sigui tant especial. Els canvis d’estacions propicien aprenentatges i preguntes tals com: quins són els  colors que predominen? Per què cauen les fulles? Quan surten als cargols?, etc. Són preguntes que sorgeixen de la mateixa experiència i tots els infants tenen una resposta, algunes de molt divertides: “Si voy a la calle hay que tenir cuidado de no pisar los caracoles” “Los árboles están tristes y se caen las hojas”.

Una bona forma d’apropar tots aquests elements és a través de l’experimentació. Amb aquesta afavorim la concentració i atenció dels infants, la comparació i classificació, l’estructuració del seu pensament i llenguatge i a més, els hi donem la possibilitat d’actuar al seu propi ritme. I com ho fem? La proposta ha de ser oberta, no guiada i sempre ha de possibilitar als infants múltiples percepcions sensorials, que permeti barrejar materials i que faciliti l’aparició de nocions logicomatemàtiques a diferents nivells.  És molt important donar llibertat temporal als infants, deixar que gaudeixin del temps necessari per tenir aquest contacte amb els materials oferts i gaudir de la proposta.

Hi ha diferents materials que és poden proposar com:
·         Serradures, sal, farina, sucre, sèmola, puré de patata, pell de taronja o mandarina seques, xocolata, sorra de platja, elements de tardor, etc.

Els estris també poden ser variats:
·         Culleres,  cassons, coladors, canyetes, gots de diferents mides, pots petits i grans, tubs de mànega, embuts, escumadores, etc.

Aquesta setmana els infants experimentat amb fulles seques. Han pogut gaudir d’aquest element d’una manera diferent, el fet de tenir-ho al seu abast dóna un ventall de possibilitats per manipular-ho lliurement. Els infants les agafaven amb les escumadores, els trossets petits eren introduïts dintre de recipients, les llençaven a l’aire i miraven com queien, etc.

També hem pintat a la Maria Castanyera, amb uns colors molt vius, ja que els propis infants han decidit quins colors escollien per pintar-la. Ha quedat molt maca, una gran obra dels petits artistes!



Fins un altre moment!

Anna