17 de maig 2016

Experimentació amb sorra

Benvolgudes famílies!
Ja fa temps que els infants del Grup 1 estan realitzant propostes d’experimentació amb materials variats. Han manipulat pell de taronja triturada, llorer, mimosa, paper triturat i sorra fina. En aquesta ocasió us volem mostrar les imatges de la proposta d’experimentació amb  sorra fina, que com podeu veure aquesta vegada la vàrem dur a terme a la sala d'experimentació de l’escola. Allà hi havia una gran safata plena de sorra, juntament amb estris variats per a la seva manipulació. Aquest cop els estris han estat culleres de fusta de diverses mides, petxines grans, sedassos i pots metàl·lics també de diverses mides i formes. Aquests utensilis es caracteritzen pel seu tacte agradable i natural, com ara la fusta de les culleres o les petxines. També els pots metàl·lics aporten sensacions variades, perquè tenen diferents mides, pesos i al principi són freds al tacte. Les propietats dels estris per ells mateixos són moltes, però juntament amb la sorra fina proporcionen possibilitats de manipulació infinites pels infants.


La sorra que vàrem presentar als infants estava seca i era fàcil de manipular, també era agradable al tacte. Mentre que la sorra del jardí sovint varia en el grau d’humitat i en la consistència, la d’aquesta proposta convida a una manipulació diferent. Així mateix, els infants van estar ocupats omplint, buidant, transvasant, remenant o simplement deixant caure la sorra d’entre les mans. Aquesta proposta convida doncs a experimentar, manipular i investigar, tot proporcionant un plaer sensorial únic.


Anar a la sala d'experimentació en grups reduïts i en diversos torns va suposar també que la proposta es desenvolupés amb calma i naturalitat. Hi havia material i espai suficient, de manera que els infants no es molestaven entre ells. Al principi es van mostrar observadors degut a la novetat de l’espai, però quan van descobrir tot el que els oferia el material no van dubtar en participar.



Finalment, l’ambient de tranquil·litat, seguretat i confiança va donar lloc a que els nens i les nenes poguessin desenvolupar el seu joc envoltats de concentració i immersos en allò que feien: aprendre.
Una abraçada!
Imma i Yolanda