13 d’oct. 2013

Vincles


El nadó, des de ben petit, expressa amb tot el seu comportament allò que experimenta quan l’adult que s’ocupa d’ell li toca certes parts del cos, quan el belluga i l’agafa amb els braços.
Amb moviments agradables, fins i tot el nou-nat es relaxa quan es troba entre unes mans dolces que l’agafen o l’aguanten. Si ens n’ocupem de manera agradable, si l’infant se sent bé durant la neteja, el bany, mentre el vestim i despullem, es relaxa cada cop més. Podem dir que el nadó es prepara per tal que l’adult l’agafi i, mentre el desvesteix o el banya, relaxa el seu cos molt abans que l’adult el toqui. D’una manera gairebé automàtica continua els moviments iniciats per l’adult.


Les experiències agradables adquirides durant el temps passat junts enriqueixen i diversifiquen les relacions de l’infant i l’adult: fan que les relacions esdevinguin cada cop més estretes; mentre que les experiències desagradables inquieten el nadó, li creen ansietat, i es torna desconfiat vers l’adult.
El benestar del nadó depèn, abans que tot i en gran mesura, de l’adult, és a dir, de la manera com el toca.



Les educadores tenim cada dia entre els nostres braços diversos nadons, els canviem, els banyem, els donem de menjar, els posem al llit o en el lloc destinat a jugar. La manera de tractar l’infant conté, per al nadó, nombroses informacions. Els moviments tendres i delicats expressen atenció i interès, mentre que els gestos bruscs són senyal de desatenció, d’indiferència o d’impaciència.

La mà de l’adult és doncs, per al petit, una font important d’experiències. Aquestes experiències el condicionaran en el seu comportament, no només vers l'adult, sinò entre iguals (és a dir, amb els seus companys/es).



A mode de conclusió us adjuntem un vídeo per acomiadar-nos amb un somriure de cara al cap de setmana.


Bon cap de setmana.

Tatiana i Jenni